sobota 27. září 2014

Den 12. (19.09.2014) Den řeky Colorado

Včera jsme si zamluvili v půjčovně v Moabu nafukovací kajaky a ráno v 9 hodin už jsme instruováni, jak přežít na vodě. Úsek, který pojedeme, není žádná divočina, musíme si dát bacha jen na jedno konkrétní místo a jinak bychom to měli bez problému zvládnout. Nejpozději v šest musíme lodě vrátit Poté, co se sympatická ženská z půjčovny zeptala, zda je naše auto půjčené („Is it rental?“), a po souhlasném přikývnutí spokojeně řekla OK, nakládáme všechny tři lodě na střechu, která dostává trošku zabrat. Být to moje auto, tak jedna loď jede určitě v kufru. Odjíždíme proti proudu řeky a na určeném místě vykládáme a dofukujeme lodě. Původní plán, že řidič sveze auto do cíle a dostopuje zpět nahoru, bere za své ve chvíli, když přijíždí ještě jedna dvojice, kterou už jsme potkali v půjčovně, a se se kterou domlouváme, že využijeme společně auta a jedno svezeme na konec úseku. Jsou to Němci (Karolina se Stephanem), takže si i trošku prosvištíme Deutschsprache a naučíme se nějaká nová slovíčka. Protože je opět nádherné počasí, tak se řádně mažeme a vyrážíme. Colorado je skoro 2,5 tisíce kilometrů dlouhá řeka, protéká pěti americkými státy a přes Mexiko míří do Kalifornského zálivu. My sjíždíme pouze cca 25 km dlouhý úsek nad Moabem, ale s řekou se cestou po Americe ještě několikrát potkáme. Původní obavy, že nebudeme časově moc stíhat, se naštěstí nepotvrdily, občas Colorado i trošku teče, jinak je jízda docela pohodová. Výhledy z vody jsou parádní, foťák má pouze Jirka, tak kradu pár fotek od něj. Vodu si užíváme, máme jeden dvoumístný a dva jednomístné kajaky, a tak se postupně střídáme, abychom si všechno vyzkoušeli.

Trošku přetížná záď
A takhle si Lukáš spálil lýtka
Vodní živočich



S časovou rezervou dorážíme k výstupnímu místu, Jirka se Stephanem jedou pro auto a my ostatní s Carolinou se ukrýváme ve stínu autobusu borců, kteří tady nakládají na přívěs rafty. Protože končíme v docela rozumný čas, tak si dneska dopřáváme pořádnou večeři – nakoupili jsme potřebné ingredience a vrchní šéfkuchař Lukáš připravuje vynikající tortilly. Každý máme dvě a já tu druhou tlačím už vyloženě na sílu. Zase jsme se nacpali jako prasata – a to jsem si myslel, že v Americe zhubnu…

Žádné komentáře:

Okomentovat