sobota 27. září 2014

Den 14. (21.09.2014) Navajo day

Ráno definitivně zvedáme kotvy z Moabu a vyrážíme směrem na jih do Monument Valley - z čehož máme trošku obavy, protože už teď je v noci takové horko, že máme spacáky spíše na ozdobu. Po pár hodinách cesty se blížíme k dnešnímu cíli a krajina začíná připomínat panoramata známá z filmů.

Jedna z nemnoha zatáček na silnici U.S.163
Opuštěný indiánský giftshop. Cedule hlásí "OPEN"

Zastavujeme na místě, kde se Forrest Gump zastavil při svém běhu a šel domů, obhlížíme cestou nějaké originální indiánské šmuky a prohlížíme si panoramata.

"Jsem už unavenej, tak jdu lidi domů" U.S.Route 163

Po poledni vjíždíme do rezervace kmene Navaho, platíme vstup a po prohlídce kýčovitého gift shopu vjíždíme na prašnou cestu okolo jedněch z nejznámějších pískovcových útvarů Ameriky. Natáčelo se tady nespočet filmů, od kovbojek s Johnem Waynem, přes Návrat do Budoucnosti až po Mission Impossible s Tomem Cruisem. Přesto, že ve filmu vypadají pláně s těmito útvary nekonečné, není park až tak rozlehlý – okružní jízda má 27 mil. Ale ty rozhodně stojí za to!

Monument Valley NP


East & West Mitten Buttes & Sponge Bob
View from John's Ford Point


Už se sice opakuju, ale zase člověk kouká naprosto ohromeně, osamělé pískovcové skály se tyčí do výšky až 300 metrů. Červenou barvu jim dodávají oxidy železa a podle jejich množství se mění i zabarvení jednotlivých částí.  Opět je pro mě nepředstavitelné, jakou má nějaká trocha vody sílu, že je schopna během několika milionů let erodovat takové skalní masy. Počasí je jako na objednávku, bílé mraky v pozadí dodávají pohledům tu správnou monumentálnost a Lukáš si libuje nad svým novým polarizákem (koupil si ho v Moabu poté, co jsme sjeli náš kousek Colorada). Jirka s Tomem si dávají u stánku pravý indiánský hot-dog od pravé indiánky, já si zatím vystačím s čokoládovými ovesnými snídaňovými kuličkami, které se tu nedají koupit v menším, než kilovém balení, a které už s námi nějaký ten den cestují.

Indiánské hot-dogy u indiánského stánku
Skály - názvy už si nepamatuju :-D


Pohled od Three Sisters
Reklama na naše auto - doufám, že mi Nissan pošle řádný balík...

Cestou z parku se domlouváme, že trošku překopeme plán a místo ubytováni někde tady, vyrazíme na noční jízdu směrem na město Page. Tam zjišťujeme, že navigace, která nás pořád vedla někudy jinudy, než jsme chtěli, a kterou jsme ostentativně ignorovali a jeli dle naplánované trasy, zase tak špatná nebude. Silnice 89 je uzavřená a musíme tedy na objížďku po nově vybudované 89A. Tom, aby nás trochu probral, cestou přejíždí nějakého oposuma. Do campu v Lee‘s Ferry přijíždíme až hluboko v noci.

Žádné komentáře:

Okomentovat