neděle 12. října 2014

Den 25. (02.10.2014) Sequoia NP

Vzhledem k našemu nočnímu (rannímu) příjezdu vstáváme dost pozdě, tak si pro dnešek dáváme menší cíle a jedem se podívat na největší atrakce národního parku. Jak už název parku (založeného v roce 1890) napovídá, nachází se tady největší stromy na světě, sekvojovce. Což je trošku matoucí, protože Sequoia je česky sekvojovec a Redwood je česky sekvoj.
Oproti Redwoodu NP, zde není jeden sekvojovec na druhém, ale lesy se skládají ze směsi borovic, jedlí, stromů, které neumím poznat, a (samozřejmě) sekvojovců. Park je taky plný medvědů, medvědů, medvědů, ještě medvědů a abych nezapomněl, medvědů. Když jsme před měsícem v Yellowstonu viděli grizzlyho asi ze 30 metrů, tak jsme měli takřka vánoce. Tady bychom museli slavit i chanuku, čínský nový rok a ramadán dohromady. Medvědi se na člověka doslova sypou – támhle jedem leze na strom, támhle další běží přes silnici… Naštěstí si kaliforňani vyvraždili na počátku 20. století všechny grizzly, takže se vždy jedná o baribala (black bear), který není tak agresivní.

Medvěd
Medvídě

Medvěd
Medvěd

Medvěd
Medvěd

Medvědi
Medvídě

Medvídě
Medvěd

Udělali jsme si výšlap na Moro Rock, žulovou dominantu v samém středu národního parku o výšce 2050 metrů. Nahoru vede 400 schodů postavených v roce 1930 pro návštěvníky (ze žulových kamenů - takže je každý jinak velký). Výhled je parádní na takřka celý park. Konečně vidíme taky nějaký pořádný kámen (žulu), pískovců jsme viděli dost a dost.
Výstup na Moro Rock
Výhledy na Sequioa NP
Výhledy na Sequioa NP

 Projeli jsme si stromem Tunnel Log, který v roce 1937 spadl přes silnici, a tak do něj prostě vyřízli díru na auta. Dneska se dá i objet okolo (přeci jen návštěvníci s karavany by měli asi poněkud trable se otvorem protáhnout), ale stále můžete jet po původní cestě skrz. Pak se vydáváme na trail okolo Crescent Meadow, což je louka uvnitř Giant Forrest, krásně olemována sekvojovci, kde potkáváme medvědici i s medvídětem. Jak říkám – jsou všude. Obhlídli jsme si taky největší žijící organismus na světě – strom Generál Sherman (ve výšce drží sice až druhé místo, ale je nejobjemnější). Mezitím Lukáš fotí rodinku medvědů – tentokrát s dvěma medvíďaty. Už se stmívá a tak míříme do campu, dospat včerejší deficit.

Táááákovoudle rybu jsem chytil! Pche - menší než průměr kmene, jo?
Sekvojovce

Generál Fittipaldi Sherman Hladelka
Toto shromáždění stromů je nazváno "The Senat"

Tunnel Log

Výlet okolo Crescent Meadow

Žádné komentáře:

Okomentovat